top of page

Vaikuttava Comportan Dunas-kenttä nousi heti Euroopan eliittiin


Lissabonin eteläpuolella sijaitseva Terras da Comportan Dunas-kenttä on tehnyt vahvan harppauksen suoraan Euroopan parhaiden kenttien joukkoon. Kun alueen majoitustilat kehittyvät ja toinen kenttä aukeaa, Comporta löytyy varmasti myös maailman golfresortien eliitistä. Kaiken toiminnan keskiössä ovat ympäristöarvot. Koskematon luonto ja rauha luovat ainutlaatuiset olosuhteet Euroopan puhutuimmalle uudelle golfkohteelle.

Portugali on yksi nousevista golfkohteista maailmassa. Ilmasto on ympäri vuoden mainio golfin peluuseen. Myös Comportan sijainti on täydellinen; alue löytyy reilun tunnin ajomatkan päässä Lissabonin lentokentän eteläpuolelta, ja se tulee varmasti houkuttelemaan jatkossa enemmän lomailijoita.

Vaikka sijainti on keskeinen, alue on hyvin koskematonta luontoa. Alentejon seutu Lissabonin ja Algarven välissä tarjoaa yhdistelmän maan ja meren kauneutta sekä luonnon monimuotoisuutta. Lissabonin eteläpuolella olevista kentistä kuuluisin on Troia, joka löytyy samalta suunnalta, joten yhdessä Comportan kanssa alueesta tulee entistä kiehtovampi. Lähialueelle on myös nousemassa muita uusia kenttiä.

Dunas-kenttä nousi heti viime kesän avajaisten jälkeen Euroopan parhaiden kenttien joukkoon. David McLay Kiddin luomus palkittiin heti Top 10 -sijoituksella Golf Worldin rankingissa, jossa laitetaan mantereen parhaat kentät järjestykseen. Dunasin nousu Golf Worldin Euroopan mantereen sijalle 9 on korkein sijoitus koskaan uudelle golfkentälle. Samalla se nappasi odotetusti Portugalin ykköskentän tittelin, ja vain Espanjan Valderrama on enää korkeammalla Iberian niemimaalla.

Comporta on kunnianhimoinen golfprojekti. Jo avatun Dunas-kentän lisäksi vuonna 2025 avataan toinen kenttä - Sergio Garcian suunnittelema Torre. Ne ovat pohja kiinteistöbisnekselle, kun alueelle nousee uusia loma-asuntoja ja hotelleja. Kaikkea toimintaa ohjaavat vakavasti otettavat ympäristöarvot.

David McLay Kiddin ansioluettelo suunnittelijana on vahva, ja Amerikassa asuva skotti vakuuttui projektista heti nähtyään alueen. Hänen mukaansa maailmasta ei löydy parempaa kotia kentälle kuin Comportan hiekkaisilta maaperiltä.

Hiekka ja meri luovat loistavan perustan Dunasille. Arkkitehti vertaa pelikokemusta linksgolfiin. Ja hän on onnistui työssään erinomaisesti. Jos Dunasin kenttä kehittyy odotetusti, on helppo povata, että se nousee vielä korkeammalle kenttärankingeissa. Moitittavaa ei löydy millään.


Upeat väylät seuraavat toisiaan. Vaikka kenttä on alle vuoden vanha, tuntuu kuin se olisi ollut osa luontoa pitkään. Dunas tarjoaa elämyksiä kaikentasoisille pelaajille. Peli etenee hyvin ja suurilta viheriöalueilta löytyy haasteita. Kenttä haastaa pelaajan käyttämään erilaisia pelistrategioita ja palkitsee rohkeista lyöntilinjoista. Suunnittelufilosofiaan kuuluu myös se, että palloa voi lyödä links-henkisillä, matalilla rullaavilla lyönneillä.


Koska tilaa on ollut hyvin käytössä, väylät on suunniteltu sujuvasti osaksi maisemaa. McLay Kiddin kenttä on jo nyt mestariteos, joka on vasta ottanut ensiaskeleensa.


Maisemaa hallitsevat suuret hiekkaiset waste-alueet, eikä lampia ole. Koska niitä ei alun perin luonnossa ollut, ei sinne haluttu myöskään tekoaltaita. Nämä kaikki ovat hyviä esimerkkejä koko projektin ympäristöarvoja korostavasta filosofiasta.


Comportassa halutaan ottaa vastuu ja taistella ilmastonmuutosta vastaan, ja samalla tarjota korkealaatuinen asumis- ja vapaa-ajan kokemus. Projektin rahoittajana toimivan Vanguard Propertiesin strategiassa kaikessa toiminnassa on otettu huomioon pitkän aikavälin näkökulma.


Molemmat Terras da Comportan kentät sijaitsevat alueella, jossa kolme luonnonsuojelualuetta kohtaavat. Siksi rakentamiselle on asetettu hyvin tarkat kriteerit. Projektissa käytetään vain luonnonmukaisia rakennusmateriaaleja ja aurinkoenergiaa.


Comportassa halutaan tarjota elämyksiä laatu, mukavuus ja yksityisyys edellä. Golfin lisäksi alueelle tulee erinomaiset urheilumahdollisuudet, ja meri antaa myös hyvät mahdollisuudet ulkoiluun. Resort-alueelle on suunniteltu myös laaja valikoima palveluita kuten ravintoloita, kauppoja, markkinapaikkoja, lääkäriasema sekä co-work-tilat etätöiden mahdollistamiseksi.


Terras da Comportan toinen kenttä, vuonna 2025 avattava Torre, on Euroopan Ryder Cup -legenda Sergio Garcian käsialaa. Kentillä on välimatkaa kymmenen kilometriä, ja Torrenkin läheisyyteen nousee oma asuinyhteisö. Kenttä sijaitsee männikkömetsässä riisipeltojen reunalla, lähellä merta ja Serra da Arrábida -vuoristoon avautuvia näköaloja.


Torre edustaa kuitenkin hieman toisenlaista suunnittelufilosofiaa, joka kuvastaa samalla espanjalaisen pelitapaa. Jos Dunasilla on tilaa, Torre on tehty hieman kapeammaksi ja viheriöt ovat pienemmät. Kenttä suosii tarkkuutta ja lyöntien muokkaamista pituuden sijaan. Jokaisella väylällä on kuusi aloituspaikkaa, joten golfkenttä sopii kaiken tasoisille pelaajille aloittelijoista ammattilaisiin ja nuorista vanhoihin. Torre takaa myös, että Comporta pysyy otsikoissa jatkossakin.

Vaikka Comporta ei ole ihan jokamiehen asuinalue, halutaan golfelämys tarjota myös vierailijoille. Jos haluaa kokea laadukasta lomagolfia ja kenttäsuunnittelua parhaimmillaan, kannattaa Comportassa vierailla seuraavalla Portugalin matkalla Teksti: Tero Parkkinen Kuvat: Comporta / James Hogg


2024
.Comentarios


bottom of page