top of page

The Royal Dublin ja kiehtovan kaupunkikohteen ainutlaatuinen linkstarjonta


Dublin on kaikilla mittareilla arvioiden yksi parhaista Euroopan kaupunkikohteista golfareille. Se sopii hyvin niin pitkän viikonlopun määränpääksi kuin hieman pidemmälle vierailulle. Aivan kaupungin läheisyydessä on tarjolla niin paljon mainioita kenttiä ja ennen kaikkea hyvä kattaus Irlannin parhaita linksejä.

Dublinin kreivikunnassa eli countyssa, noin 20 kilometrin säteellä keskustasta on viitisenkymmentä kenttää. Kun harpilla piirretään kaksi kertaa suurempi ympyrä, löytyy kenttiä jo yli 150. Tarjontaa on maailman parhaimmista linkseistä upeisiin puistokenttiin – ja mikä parasta myös paljon hyviä (ja edullisia) peruskenttiä. K Clubilla pelattiin Ryder Cupia 2006, Carton House on mainio kahden kentän resort, samoin Dublin eteläpuolella oleva Druids Glen on monelle suomalaisellekin tuttu resort. Mutta kun ollaan Irlannissa, kannattaa huomio ehdottomasti keskittää linkseihin. Jos vielä ei ole kokemusta links-golfista, on Dublinissa tarjolla hyviä mahdollisuuksia tutustua – ja jos linksit ovat intohimo, on alueen kentät ehdottomasti koettava.

Dublinin parhaat kentät Portmarnockin johdolla ovat linksejä. Omalla niemimaalla, kaupungin pohjoispuolella sijaitseva, Irlannin ja koko maailman ehdottomaan eliittiin kuuluva kenttä on upeaa luonnon suunnittelutyötä. Vettä on kentän kolmella puolella ja tuuli on lähes aina pelissä – kuten niin monella muullakin Irlannin kentällä. Portmarnockin naapurista löytyy Portmarnock Hotel & Golf Links, joka nimensä mukaisesti tarjoaa myös majoitusta, ja tässä tapauksessa vielä laadukasta. Kenttä on modernina linksinä jäänyt turhaan varjoon, mutta upean kentän ja erinomainen hotellin takia se on hyvä tukikohta golfareille.

Kaupungin pohjoispuolelta löytyy myös klassikkokenttä The Island, ja sen läheisyydessä on kiinnostava Corballis. Yli satavuotias par 66 -kenttä on ns. julkinen kenttä, ja tämän parempaa vastinetta 30 euron green feelle harvoin löytää. St. Anne's on sijaitsee puolestaan samalla Bull Islandilla kuin The Royal Dublin.

The Royal Dublinin golfklubi on perustettu jo 1885, ja neljä vuotta myöhemmin sen kentälle löytyi paikka aivan keskustan läheisyydessä olevalta Bull Islandilta. Saarella olevan kenttä kuitenkin tuhoutui ensimmäisen maailmansodan aikana, ja 20-luvulla Harry Colt suunnitteli uudelleen perinteisen linksin, jossa yhdeksän reikää kulkee klubilta poispäin ja yhdeksän puolestaan kotiinpäin.

Coltin jälkeen kenttää on myöhemminkin paranneltu niin, että nykymuodossaan tuloksena on hieno testi kokeneillekin pelaajille. Omalla tavalla kiehtovan leiman kenttämaisemalle karuudessaan antaa takana siintävä satama ja teollisuusalueet.

Kenttäalue on tasainen eikä aiheuta samanlaisia ihmetystä kuin esimerkiksi Irlannin saaren länsirantojen huikeat dyynimaisemat. Tarjolla on kuitenkin upeita väyliä ja griinialueita, peli etenee mutta helpolla ei pääse. Tuuli muistuttaa yleensä olemassa olostaan. Lopetus jää varmasti muistiin; 16. on lyhyt parnelonen, jolla klubipelaajakin myötätuulessa pääsee lyömään viheriölle, jonka jälkeen on vuorossa kaksi pitkää parnelosta. Päätösväylä, dogleg oikeaan on erinomainen lopetus, vaikka väylällä onkin out-of-bounds -paalut.

Dublinin keskustaan on matkaa vain viisi kilometriä, ja mantereelta klubille kulkeva kapea silta on jo kokemus. Vaikka kyseessä on eksklusiivinen Royal-alkuliitettä kantava klubi, on tunnelma klubilla ystävällinen ja rento. Nykyään myös golfmatkailijoiden on entistä helpompi saada kentälle peliaikoja.

Dublinia kannattaa pohtia kohteeksi myös ns. low seasonilla. Irlannissa pelataan vuoden ympäri ja kentät ovat lähes aina hyvässä kunnossa. Koska sää on hieman arvaamaton, voi helmi-maaliskuussa päästä nauttimaan jo aurinkoisista pelipäivistä. Suurimpien lomakausien ulkopuolella tilaa kentillä on paremmin ja tietenkin gree fee hinnat entistä kohtuullisempia (= noin puolet high season hinnoista). Koska vierailijoiden määrä on monella kentällä rajoitettu ja koronavuosien jälkeen kysyntä kovaa, kannattaa syksyn 2022 ja kevään 2023 varaukset tehdä ajoissa.

Dublin on eläväinen kaupunki ja sen keskusta-alue on suuri juhlakenttä. Temple Barissa ja lähialueilla on mukava syödä illallista ja vain kierrellä pubeista toiseen nauttien musiikista sekä iloisesta irlantilaisesta tunnelmasta. Nähtävää Dublinissa riittää sopivasti ja keskusta-alueella on helppo liikkua kävellen. Jos asuu keskustassa, kannattaa kentille mennä taksilla.

Auton vuokraaminen on järkevää vasta, mikäli suunnittelee retkiä kaupungin ulkopuolelle. Reilussa tunnissa Dublinista ehtii mm. kahdelle erinomaiselle linksille, jotka kannattaa ottaa harkintaan. County Louth on vain kolmen vartin päässä Dublinin lentokentältä pohjoiseen. Tämäkin kenttä on jäänyt turhan tuntemattomaksi, koska se on todellinen helmi ja top 15 -kenttä useimmissa kenttärankingeissa Irlannin yli 300 kentän joukossa. Klubitalolla on myös tarjolla hyvätasoisia huoneita, jos haluaa yöpyä ennen tai jälkeen kierroksen.

The European Club on pakollinen kohde, jos linksit ja kenttäsuunnittelu kiinnostaa. Luvassa on takuuvarmasti ikimuistoinen golfkierros ja kokemus. Kenttä ja sen omistaja-suunnittelija Pat Ruddy on kuitenkin jo isomman jutun aihe.


Teksti: Tero Parkkinen Kuvat: Kentät ja Tero Parkkinen 2022

Comments


bottom of page