top of page

Golfia Pohjois-Määrin komeissa vuoristomaisemissa

Keski-Eurooppa on täynnä houkuttelevia golfelämyksiä. Tsekin koilliskulmassa, lähellä Ostravan kaupunkia, pääsee nauttimaan golfista jylhän vuoriston ja upean luonnon ympäröimillä kentillä.
Aivan Puolan ja Slovakian rajan tuntumassa oleva Määrin-Sleesian lääni on kiehtova keskieurooppalainen kohde. Alueen tunnetuin, ja samalla koko Tsekin kolmanneksi suurin kaupunki Ostrava on tuttu nimi jääkiekon ja hiihtolajien ystäville. Harva kuitenkaan tietää miten laadukasta golfia tämän perinteisen teollisuuskaupungin läheisyydestä löytyy.


Pohjois-Määrissä saa kokea värikkäitä ja rosoisiakin vastakohtia. Nykyään Ostravan kaivostornit ja rautatehtaat toimivat tyylikkäästi entisöitynä mm. taidegallerioina ja musiikkifestivaalien pitopaikkana. Mikäli suuntaa alueelle golfaamaan, kannattaa ainakin yksi iltapäivä viettää tässä trendikkäässä kaupungissa ja vierailla myös idyllisissä vuoristokylissä. Vaikka alue kehittyy vauhdilla, on tarjolla raikas tuulahdus myös vanhaa eurooppalaista elämänmenoa ja ilmapiiriä.


Tsekki on ollut pitkään suomalaisten matkailijoiden, myös golfareiden suosikkikohteita. Maassa on kenttiä sata ja niiden hinta-laatu -suhde pääsääntöisesti erinomainen. Sama pätee majoitukseen ja ruokailuun. Mikäli on kokenut jo Prahan läheiset kentät, kannattaa ennakkoluulottomasta lähteä pääkaupunkia kauemmaksi. Vuokra-autolla matka Ostravaan Prahasta hyväkuntoista moottoritietä Brnon kautta kestää nelisen tuntia, ja Itävallan Wienin lentokentältä on hieman lyhyempi matka. Suositeltavaa on tutkia myös lentomahdollisuuksia Puolan puolelle Katoviceen tai Krakovaan. Sieltä matka on jo selvästi lyhyempi.


Koska Prahan ja Tsekin lounaisosien kentät olivat tehneet jo suuren vaikutuksen, odotin innolla vierailua Ostravan alueelle. Neljän päivän vierailun aikana pelasimme kolme Määrin-Sleesian kenttää ja vierailimme lopuilla. Kaikki kolme pelattua kenttää, Ostravice, Ropice ja Šilheřovice kannattaa ehdottomasti sisällyttää matkaohjelmaan. Koska tällä kertaa ehdimme vain vierailla Prosperissa, nousi vaikutelma resortin kahdesta kentästä tärkeimpien syiden joukkoon, miksi alueelle on vielä kerran palattava. Prosper ja Ostravice ovat aloittamassa myös tiiviimmän yhteistyön, joten jatkossa ne tarjoavat kaikkiaan kolmen kentän yhdistelmän laadukasta golfia. Linnuntietä kenttien välimatka on lyhyt ja sen voi ajaa metsän läpi golfautotietä. Golf & Ski Resort Ostravice

Puolisen tuntia etelään Ostravasta, Beskydy-vuorten kahden korkeimman huipun välissä sijaitsee Golf & Ski Resort Ostravice. Hiihtokeskuksena jopa paremmin tunnetun Ostravicen kentällä riittää korkeuseroja – ja myös vettä. Ensimmäiset viisi reikää pelataan hieman avoimemmassa maisemassa, kunnes lähdetään kapuamaan ylöspäin ja siirrytään kapeammalle metsäisemmälle kenttäosuudelle. Kentällä saa kokea draivaamisen riemua alaspäin lyödessä, mutta se vaatii myös tarkkuutta ja kärsivällisyyttä.

Majoitusta resortista löytyy kaikkiaan 72 vuodenpaikan verran aivan kentän ja klubin vieressä sijaitsevista hyvätasoisista hotellinomaisista mökeistä. Ostravicen klubiravintola saa myös hyvät pisteet. Paikallisten herkkujen lisäksi tarjolla on unohtumattomat näkymät taustalla oleville vuorille. Alueella riittää muitakin liikunta-aktiviteetteja golfkierroksen jälkeen.


Ropice Golf Resort

Ropicen golfkeskuksen väylillä kuljet aivan Puolan rajalla ja pitkällä draivilla lähestyy myös Slovakiaa. Täälläkin kentän sijainti tarjoaa upeat panoraamanäkymät vuoristoon. Ropice on 27 väylää laadukasta golfia, paljon vesiesteitä ja bunkkereita, aaltoilevia väyliä ja kiehtovia viheriöitä avoimessa maastossa. Resortin kentät on suunnitellut itävaltalainen Hans Georg Erhardt.


Park Golf Club Šilheřovice

Hieman Ostaravasta pohjoiseen, Šilheřovicessa sijaitseva Park Golf Club on klassisista puistokentistä pitäville todellinen helmi. Sen 18 väylää kulkevat upeassa puistossa vuosisatoja vanhojen puiden reunustamilla väylillä. Komeiden puiden lisäksi puistosta löytyy myös mahtava, Rothschildin suvulle kuulunut linna ja Neptunuksen suihkulähde.  

1968 perustettu kenttä on Tsekin kolmanneksi vanhin 18-reikäinen kenttä. Se kertoo paljon maan lajihistorian pituudesta. Myös tunnelma tällä leppoisalla kentällä on positiivisessa mielessä arvokas ja historiallinen – kuin olisi aikamatkalla. Prosper Golf Club 

Alueen ykkösklubin maineessa oleva Prosper Golf Resort sijaitsee lähellä kaunista Čeladnan kylää, Beskydy-vuorten korkeimpien huippujen sydämessä. Resortissa on kaksi 18-reikäistä kenttää, muita vapaa-ajan aktiviteetteja ja kiitelty palvelu, jotka tekevät Prosper Golf Clubista yhden Tšekin arvostetuimmista golfklubeista. 


Prosperin kentät on suunnitellut espanjalainen pelaaja Miguel Ángel Jiménez, ja resortissa on pelattu myös Euroopan Tourin kisoja vuosina 2009-2011. Vierailijoille majoitusvaihtoehtoja on monia huoneistoista laadukkaisiin hotelleihin. Golfklubin alueella on myös moderni hotelli Miura, jonka ainutlaatuiset taideteokset eivät jätä kylmäksi.


Lipiny Golf Resort

Kiehtovalta Lipinyn klubilta löytyy yhdeksän reiän Master-kenttä ja yhdeksän reiän Public-kenttä. Kaivostornin replika muistuttaa alueen historiasta; entinen hiilikaivosalue on kunnostettu kaikille avoimeksi jokamieskentäksi ja tavoitteena on houkutella paikallisia ja erityisesti nuoria pelaamaan. Hintojenkin puolesta kenttä on kaikkien saavutettavissa. Lyhyestä vierailusta sekä väylien suunnittelusta ja kunnosta jäi positiivinen muistijälki.

Golf Resort Kravaře

Lähellä Opavaa sijaitseva golfkeskus tarjoaa barokkityylisen linnan puistomaisemissa kulkevan 18 väylän lisäksi lomakeskuksen monipuoliset palvelut. Tämäkin edullinen kenttä on avoin aloittelijoille.

Teksti: Tero Parkkinen Kuvat: Kentät ja Tero Parkkinen


2024
Comments


bottom of page