top of page

Machrihanishin linksit – Golfaarteita Skotlannin länsilaidallaMachrihanishin vanha kenttä ja sen läheiset linksit ovat upea kokoelma kenttiä. Niiden sijainti syrjässä Skotlannin länsilaidalla Kintyren niemimaalla tekee alueesta puoleensavetävän, ja jopa myyttisen. 1876 perustetun Machrihanishin vanhan kentän viimeisteli 18-reikäiseksi itse Old Tom Morris. Viimeistään kaikki hienot tarinat tekevät alueesta todellisen pyhiinvaelluspaikan.

Machrihanish Golf Club tunnetaan parhaiten sen ykkösreiästä, joka menee heittämällä maailman parhaiden avausten joukkoon. Ja siksi se on tämänkin jutun pääkuvana. Kuinka paljon uskallan lähteä ylittämään edessä olevaa hiekkarantaa? Tätä on jännitys ykköstiillä parhaimmillaan. Mutta kenttä on paljon enemmän.

Golfaria hemmotellaan etuysillä kunnolla ja seikkailusta jää kierroksen aikana lisää upeita muistoja. Raffia, luonnollista linksmaata, hienoja näkymiä ja kiehtovia dyynien välissä kulkevia väyliä.

Kentästä muistaa usein päällimmäisenä sen päätösväylät, jotka Machrihanishissa eivät yllä etuysin helmien tasolle. Mutta kun kierroksen jälkeen istuu klubitalon terassilla ja ihailee edessä olevaa kenttää, on helppo hymyillä. Kaikki ne ylistävät jutut ja tarinat Machrihanishista olivat totta. Tänne on pakko päästä takaisin.

Alue on inspiroinut muitakin. Hankalasta matkasta huolimatta siitä on haluttu tehdä entistä houkuttelevampi kohde golfkartalle. Merkittävin päätös oli 2000-luvun alussa rakentaa uusi kenttä. Machrihanish Dunes nousi jo sen rakentamisvaiheessa otsikoihin, ja sijoittajilla oli suuret odotukset. Ajatus oli ihan oikea; klassikkokentän viereen nouseva moderni links yhdessä hotellin ja huoneistojen avulla nostaisivat alueen golfareiden tietoisuuteen.

Aivan täydellisesti suunnitelmat eivät ole toteutuneet, mutta Machrihanish Dunes tekee alueesta kohteen, jonne kannattaa suunnata. Jo kentän alkuajoista lähtien Mach Dunes on herättänyt tunteita ja paljon on puhuttu sen kunnosta. Arvostettu kenttäsuunnittelija David MacLay Kidd tarttui haasteeseen innolla, mutta kentän haasteet ovat jopa hieman tahranneet miehen mainetta.

Mach Dunes on suunniteltu herkällä linksmaalle, jonka kasvustoa suojellaan viranomaisten toimesta. Tämä vaikutti ratkaisevasti kentän reititykseen ja edelleen se koskettaa kentänhoitoa. Klubilla sinut ottaa vastaan ensimmäisenä lampaat, jotka ovat edelleen tärkeä osa kentän kunnossapitoa. Musta lammas löytyy myös klubin logosta. Ongelmat ovat olleet todellisia, mutta lokakuussa 2021 meitä odotti täydellisessä kunnossa oleva kenttä. Alkuvuosien jälkeen kenttään on tehty muutoksia, ja kierroksen oli pakko todeta, että Mach Dunes on golfia hauskimmillaan. Jälleen hyvä esimerkki, että kaikkea mitä lukee, ei pidä uskoa.

Kenttä on täynnä hyviä reikiä ja upeita griinialueilta, ja vain siirtymät ovat alueen luonteen takia hieman pitkät. Mieleenpainuva on esimerkiksi kiehtova kolmen lyhyen reiän (4-6) yhdistelmä; lyhyen parnelosen jälkeen tarjottimella on kaksi merenrannassa olevaa parkolmosta.

Aivan Kintyren niemimaan eteläkärjestä löytyy lisäksi todellinen helmi. Pienen Southendin kylän joka vain 15 kilometrin päässä Machrihanishista, keskellä olevan klubitalon seinästä löytyy ns. honesty box. Parikymmentä puntaa laatikkoon ja kierrokselle.

Dunaverty on par 66 (seitsemän parkolmosta ja yksi parvitonen), jolla on matkaa yhteensä reilu 4800 jaardia. Mutta se on kenttänä paljon suurempi. Dunaverty tarjoaa täysipainoisen linkselämyksen ja viheriöt ovat huippuluokkaa.

Dunavertyä kiertäessä nousee ajatus; mitä jos tätä kenttää hieman peruskorjattaisiin ja se viritettäisiin huippukuntoon. Parempaa paikkaa linksille ei voi toivoa. Hetken pohtimisen jälkeen tunne on kuitenkin vahva. Dunaverty on täydellinen juuri näin. Parempaa vastinetta green fee maksulle (25-35 puntaa) on vaikea löytää mistään. Jos matkaa Machrihanishiin, kenttää ei voi yksinkertaisesti jättää väliin. Alueen tarjonnan täydentää myös Machrihanishin vanhan kentän viereinen mainio lyhyt ysi, joka on syytä bongata ennen tai jälkeen kierroksen.

Machrihanishin reissulla kannattaa majoittua joko itse kylään tai kymmenen minuutin päässä olevaan Campbeltowniin. Se on jo pikkukaupunki, jossa on enemmän vaihtoehtoja esimerkiksi iltaruokailuun. Campbeltownin kunnian päivät Skotlannin viskipääkaupunkina ovat jo takana, mutta muutamat jäljellä olevat tislaamot tarjoavat tutustumiskierroksia viskin ystäville.

Machrihanishin matka vaatii hieman suunnittelua ja vaivannäköä, koska matkaa golfalueelle on Glasgowsta autolla kolmisen tuntia. Kesäisin lauttaliikenne on vilkkaampaa ja erinomainen vaihtoehto lähestyä aluetta. Myös lentoja on säännöllisesti. Kun kerran päättää lähteä kierrokselle, on suositeltavaa liittää reissuun myös läheisen Islayn saaren Machrien vierailu sekä viereisen Arranin saaren kulttikenttä Shiskine. Teksti: Tero Parkkinen 2022

Kommentare


bottom of page