top of page

Kentin kuninkaalliset – Royal St. George's ja Englannin etelärannikkon kiehtovat linksit

Kun puhutaan Iso-Britannista golfkohteena, on katse suunnattu usein Skotlantiin tai Irlantiin. Saarivaltakunta tarjoaa kuitenkin muitakin hienoja elämyksiä golfarille. Etelä-Englannissa on paljon kenttiä ja lajin historiaa pääsee aistimaan hyvin kanaalin rannoilla.

Kentin kreivikunnasta, reilun tunnin ajomatkan päässä Lontoon keskustasta löytyy yksi kuuluisimmista British Open -kentistä: Royal St. George’s. Itse asiassa alueella on aivan vierekkäin The Open –kenttiä kaikkiaan kolme. Myös Royal Cinque Ports ja Prince’s ovat myös toimineet ainoan Euroopassa pelattavan major-kilpailun kisakenttinä.

Lontooseen on tarjolla päivittäin lukuisia lentoja, joita voi onnistua saamaan myös edullisesti. Kun kohteena on Kent ja ottaa vuokra-auton, voi valita Lontoon lentokentistä minkä tahansa. Aamukoneella lähtevä on iltapäivällä jo pelaamassa. Mikäli oikealla puolella oleva ratti ei pelota, moottoritiet vievät nopeasti Englannin kanaalin rannalle.

Kentin mielenkiintoisimmat kentät löytyvät aivan lähekkäin Sandwichin ja Dealin kaupunkien alueelta. Vaikka Kent tarjoaa vierailijalle kaikkiaan satakunta kenttää, juuri näiden vanhojen The Open –kenttien takia matka kannattaa tehdä. Edelleen British Open –kenttänä toimiva Royal St. George’s on tietenkin pyhin. Sen naapurissa samalla rantakaistaleella sijaitseva Prince’s Golf Club isännöi kisaa vuonna 1932. Kolmas vanhoista Open näyttämöistä, Royal Cinque Ports löytyy hieman etelämpää Dealin kaupungin puolelta. Kentällä pelattiin The Open vuosina 1909 ja 1920.

Moni muistaa Royal St George’sin kentän Darren Clarken vuoden 2011 The Open –mestaruudesta. Vuonna 2021 kentällä mestaruuteen taituroi puolestaan Collin Morikawa. Vuonna 1887 avatun klubin kenttä on ainoa British Open -näyttämö eteläisessä Englannissa. Kenttärankingeissa kenttä kamppailee Englannin parhaan kentän tittelistä yleensä Birkdalen kanssa. Joka tapauksessa kyseessä on todellinen valioluokan golftesti – haastavuutta riittää ja tarjolla on myös sokkolyöntejä. Ensikertalaista voi odottaa todennäköisesti muutama epäreilun tuntuinen pomppu ja kilpagolfin syvin bunkkeri löytyy kentän neljänneltä väylältä. Kenttä on täynnä nerokkaita väyliä ja ensimmäinen fiilis kierroksen jälkeen on, että tämä pitää päästä pelaamaan heti toisen kerran.

Royal St. George’s on myös maisemaltaan näistä Kentin kentistä komein ja dramaattisin. Aivan naapurissa oleva Prince’s on alueena tasaisempi kun massiiviset dyynit puuttuvat. Tämä ei estä peli-iloa, sillä väylien joukossa on todellisia helmiä. Kenttä tarjoaa 27 väylää eli kolme yhdeksän reiän lenkkiä: Himalayas, Shore ja Dunes. Näistä kahden viimeisen muodostamaa 18 reiän kokonaisuutta muodostaa ns. kisakentän. Prince’s toivottaa vierailijat lämpimästi tervetulleiksi ja tunnelma on kieltämättä rennompi kuin aidan toisella puolella. Kenttä perustettiin aikoinaan juuri tavoitteena houkutella myös naisia ja lapsia golfin pariin. Prince’sin hintatasokin on selvästi huokeampi ja klubin nettisivuilta löytää hyviä tarjouksia majoitus ja green fee –paketeista.

Cinque Ports (jota yleisesti kutsutaan myös Dealiksi) ei vaikuta ensisilmäyksellä vaikealta. Muutaman väylän jälkeen viimeistään havahtuu, että tarjolla on vaikeusastetta koko rahan edestä. Kenttä on yksinkertaisesti kiehtovan haastava. Kovaa tuulta, kaltevia pintoja väylillä, kiukkuista raffia. Viimeiset seitsemän väylää tullaan yleensä vastaiseen, joten tulos kannattaa tehdä etuysillä. Tarjolla on paljon luovia suunnitteluratkaisuja sadan vuoden takaa. Kolmosen kulhogriiniä harva suunnittelija uskaltaisi ehdottaa nykykentälle.

Royal Cinque Ports on myös hyvin vierailijaystävällinen klubi. Jos golfmatkalla malttaa harjoitella, on klubin harjoitusalueet näistä parhaat. Kentin alueella on virallisesti myös kaksi muuta linkskenttää. Rye on suljettu klubi, jossa vierailu on äärimmäisen vaikeaa. Littlestone on malliesimerkki hienoista sympaattisista kentistä, joita saarivaltakunnasta löytyy. Se ei ole kuuluisa kilpakenttä, mutta tarjoaa nautinnollisen mutta ei liian haastavan golfelämyksen klubipelaajalle. Kenttä on kuuluisa huippuviheriöistään. Littlestone vieressä on myös pay-and-play –tyyppinen par 68 Littlestone Warren Golf joka toivottaa tervetulleiksi vierailijat hyvinkin huokeilla hinnoilla. Jos on kiinnostunut ja innostunut linkskentistä, kannattaa vierailu Kentiin laittaa listalle. Alueen runsas kenttätarjonta yhdessä viehättävän maiseman ja muiden aktiviteettien lisäksi tekee Kentistä suositeltavan myös niille, joille golf ei ole kaikki kaikessa. Teksti: Tero Parkkinen

2019
Comments


bottom of page