top of page

Ainutlaatuinen Kingsbarns - Paikka modernien linksien ykkösketjussa vain vahvistuuKingsbarnsin dyynit kutsuvat St. Andrewsista kymmenen kilometriä etelään. Klassikkokenttien ohella Kingsbarns on luonnollinen osa golfkaupungin vierailua.

Kingsbarns on hämmästyttävä näyte, mitä taidokkaalla golfarkkitehtuurilla ja hyvällä muotoilulla saadaan aikaan. Kenttäsuunnittelu lähenee taidetta. Lajin ja alueen historiaa ja kauneutta kunnioittaen.

Kingsbarnsin historia vie peräti 1780-luvulle, kun Kingsbarns Golfing Societyn alkusanat lausuttiin. Alueella pelattiin aina vuoteen 1850 asti kunnes alue koettiin arvokkaammaksi maatalouskäytössä. 1922 klubi käynnisti jälleen toimintansa ennen kuin Toinen maailmansota katkasi golfin harrastamisen.

1900-luvun viime hetkillä alue päätettiin saattaa jälleen golfin käyttöön. Kingsbarns avattiin vuosituhannen alussa mairittelevien arvostelun saattelemana. Vaikka uutuuden viehätys on jo hävinnyt, on kenttä vankasti maailman parhaiden linksien joukossa. Ajan myötä tämä kenttä tuskin huononee. Kentän nuori ikä näkyy kuitenkin vielä esimerkiksi siinä, että sen annetaan levätä talvikuukausien ajan.

Kingsbarnsin on suunnitellut oppinsa Robert Trent Jones Jr:n toimistossa hankkinut Kyle Phillips ja vahvan panoksen kenttään antoi myös suomensukuinen kentän perustaja Mark Parsinen. Kentän alue oli kohteena äärimmäisen haastava ja kaikki luonnollisilta näyttävät työt on käsintehty. Lähtökohtana suunnittelussa on ollut Old Coursen tapaisten linksien kaltainen, pelaajalta päättäväistä pelistrategiaa vaativa kokonaisuus. Pelkällä hyvällä svingillä ei tällä kentällä tulosta tehdä.

Kingsbarnissa meri on läsnä jokaisella väylällä. Pohjanmeri myös näkyy ja tuntuu: se kurkistaa dyynien ja griinien takaa, tai imaisee vinoon suuntautuneen lyönnin. Hyvällä säällä lahden toiselta puolelta voi tunnistaa Carnoustien kaupungin.

Lähes jokainen reikä on mieleenpainuva ja muutamista on jo nyt tullut 2000-luvun valokuvatuimpia väyliä. Meren myötä tuuli on tietenkin suuri peliin vaikuttava tekijä. Väylät ovat kuitenkin leveät ja pelistrategian kannalta vaihtoehtoja riittää. Pelikirja korostuu erityisesti griineillä ja niitä lähestyessä.

Myös kilpapelaajien keskuudessa arvostusta saanut Kingsbarns on päässyt kahden legendaarisen Open-näyttämön, Old Coursen ja Carnoustien rinnalle Dunhill Links Championshipin yhdeksi pelikenttänä.

Jos Old Coursen lisäksi on valmis St. Andrewsissa sijoittamaan green fee -maksuja toiseen ”arvokkaaseen” kenttään, tässä on suositeltava vaihtoehto. Kingsbarns Golf Links vaalii hienosti golfin perinteitä. Lopputulos on yksinkertaisuudessaan häikäisevän hieno.

Tätä maisemaa et unohda.

Teksti ja kuvat: Tero Parkkinen 2019

Comentarios


bottom of page